Programma 2 Sociaal Domein

2. Welke concrete doelstellingen zijn er?

Terug naar navigatie - 2. Welke concrete doelstellingen zijn er?

P2.1 Armoedebeleid

Terug naar navigatie - P2.1 Armoedebeleid

Omschrijving (toelichting)

Herijking armoedebeleid

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.2 Participatie

Terug naar navigatie - P2.2 Participatie

Omschrijving (toelichting)

Doorontwikkeling Laborijn 

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.3 Beschermd wonen

Terug naar navigatie - P2.3 Beschermd wonen

Omschrijving (toelichting)

Het versterken van de laagdrempelige inloopvoorzieningen voor mensen met ggz-problematiek.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.4 Leefstijlakkoord

Terug naar navigatie - P2.4 Leefstijlakkoord

Omschrijving (toelichting)

Inwoners (meer) laten bewegen en mee te laten doen aan de samenleving.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.5 Sociale en pedagogische basis

Terug naar navigatie - P2.5 Sociale en pedagogische basis

Omschrijving (toelichting)

Het versterken van de sociale en pedagogische basis.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.6 Ouder worden in Aalten

Terug naar navigatie - P2.6 Ouder worden in Aalten

Omschrijving (toelichting)

Veerkrachtig ouder worden.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.7 Sociale Basis

Terug naar navigatie - P2.7 Sociale Basis

Omschrijving (toelichting)

Het optimaliseren van de verbinding tussen de toegang tot hulp en de sociale basis.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.8 Pedagogische basis

Terug naar navigatie - P2.8 Pedagogische basis

Omschrijving (toelichting)

De ontwikkeling van kinderen stimuleren en ouders ondersteunen bij het opvoeden.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.9 Vrijheid

Terug naar navigatie - P2.9 Vrijheid

Omschrijving (toelichting)

Het bewustzijn van vrijheid vergroten.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.10 Ondersteuning mantelzorgers

Terug naar navigatie - P2.10 Ondersteuning mantelzorgers

Omschrijving (toelichting)

Het vroegtijdig bereiken van (jonge) mantelzorgers en de vindbaarheid van de mantelzorgondersteuning verbeteren.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.11 Zorg en veiligheid

Terug naar navigatie - P2.11 Zorg en veiligheid

Omschrijving (toelichting)

Het intensiveren en optimaliseren van de samenwerking met onze externe partners op het gebied van zorg en veiligheid.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.12 Zwemwater

Terug naar navigatie - P2.12 Zwemwater

Omschrijving (toelichting)

Komen tot een visie op zwemwater binnen de gemeente.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P2.13 Crossfire

Terug naar navigatie - P2.13 Crossfire

Omschrijving (toelichting)

Het afronden, inclusief verwerving, van de locatiekeuze voor een gezamenlijke brandweerpost.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Omschrijving (toelichting)

Gezond en Actief Leven Akkoord/ Integraal Zorg Akkoord
Landelijk en lokaal wordt gewerkt aan ‘Meer gezondheid minder zorg’. Als we nu niets doen is de zorg op termijn niet meer betaalbaar en zijn er onvoldoende mensen om in de zorg te werken. Om dit te voorkomen wordt ingezet op een gezonde generatie in 2040. Zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs, overheden, sport- en cultuurverenigingen en ook ondernemers werken hier samen aan. Het is een complexe opgave voor alle betrokkenen. Er is meer samenwerking noodzakelijk. Anders organiseren, financieren en monitoren is nodig om de noodzakelijke effecten te bereiken. Het Plan van Aanpak GALA, dat in het derde kwartaal van 2023 in alle Achterhoekse gemeenten door de colleges van B&W is vastgesteld, geeft inzicht in proces en afspraken. Op dit moment wordt er gewerkt aan het concept voor de werkagenda en het voorstel voor de samenwerkingsstructuur van het Regioplan de Gezondste Regio Achterhoek. Uiteindelijk wordt de Werkagenda vastgesteld in de Thematafel ‘De Gezondste Regio’ van 30 mei 2024.In deze agenda staan de acties beschreven voor 2024 rondom de thema’s (ketenaanpakken) Gezond leven en preventie, Veerkrachtig ouder worden, Mentaal gezond en Prettig werken in Zorg en Welzijn. Later dit jaar moet de bemensing van deze activiteiten vanuit de lokale gemeenten vorm krijgen. Hierbij wordt uitgegaan van het continueren van regionale en lokale implementatie van de ketenaanpakken, het opschalen en verbinden van bestaande programma's voor eigen kracht, sociale basis en mentale gezondheid.

Aanbesteding Wmo en Jeugdhulp per 1 januari 2026
In 2024 wordt gestart met een aanbesteding Wmo en Jeugdhulp die waarschijnlijk per 1 januari 2026 in gaat. Deze aanbesteding vergt extra ambtelijke inzet. We blijven namelijk in de tussenliggende periode met de huidige gecontracteerde aanbieders, in gezamenlijke dialoog, werken aan de transformatie van de zorg. Dat deden we onder ander op 1 februari 2024 in Klein Bestuurlijk Overleg en op 6 en 8 februari 2024 via twee regionale bijeenkomsten over ‘toekomstbestendige samenwerking’ in de Dru in Ulft. Bij de twee laatstgenoemde regionale bijeenkomsten bestonden de deelnemers uit medewerkers van zorgaanbieders, huisartspraktijken en Gecertificeerde Instellingen en consulenten, kwaliteitsmedewerkers, beleidsmedewerkers en contractmanagers van de gemeenten.  
 
Regionale samenwerking Sociaal Domein
Om te komen tot een succesvol inkoopproces op het gebied van de Wmo en Jeugdhulp is regionaal afgesproken dat er - voorafgaand aan de formele start van de inkoopprocedure - door de Achterhoekse gemeenten bindende en duidelijke samenwerkingsafspraken worden gemaakt. Dit om een efficiënte en soepele besluitvorming te garanderen. Dit proces loopt. Na een ambtelijke voorbereidingen hebben in april en mei 2024 de eerste bestuurlijke gesprekken tussen de gemeenten plaatsgevonden.
 
Hervormingsagenda Jeugd
De Hervormingsagenda Jeugd bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Er wordt structureel geïnvesteerd in de landelijke kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen. Gemeenten worden verplicht bepaalde specialistische zorg regionaal in te kopen om beschikbaarheid en continuïteit van zorg beter te organiseren. Er is minder papierwerk en administratie nodig, zodat medewerkers daar zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. 
Ook worden ondersteuningsteams versterkt en moet betere samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer met collectieve voorzieningen worden ondersteund. Deze hervorming heeft ook impact op de gemeente Aalten. We zijn momenteel bezig om inzichtelijk te maken wat de consequenties van de hervormingsagenda zijn voor onze gemeente.
 
Participatie en inburgering
Bij het ontwikkelen van inwoners maakt Laborijn, naast de inzet van coaching en begeleiding, niet alleen gebruik van de eigen instrumenten en infrastructuur, maar ook die van samenwerkingspartners. Zo hebben Laborijn en Figulus een ‘participatiepact’ gesloten. Het doel van dit pact is om inwoners met een Participatiewet-uitkering, die niet direct perspectief hebben op betaald werk, te helpen om ontwikkelstappen te zetten. Ook is in februari 2024 de eerste fase van het project Oudkomers gestart. Laborijn brengt de groep inwoners die valt onder de oude inburgeringswet in kaart op meerdere levensgebieden, waarna gekeken wordt wat deze inwoners nodig hebben om volwaardig mee te kunnen doen aan de samenleving. Ook worden er afspraken gemaakt met Laborijn in 2024 om de dienstverlening van Oekraïners naar werk te formaliseren. Ten slotte heeft Laborijn te maken met groeiende klantenaantallen en een toenemende complexiteit van de doelgroep. Om inwoners goed te kunnen blijven bedienen binnen de beschikbare budgetten worden er dit jaar door Laborijn en de deelnemende gemeenten scenario’s uitgewerkt waarin de gevolgen op de dienstverlening beschreven staan.

Regioprogramma 80 jaar Vrijheid
De provincie Gelderland heeft het programma 80 jaar Vrijheid vastgesteld. Dit is een vervolg op het 
programma ‘Gelderland Herdenkt’ in het kader van 75 jaar vrijheid en het programma Gelderland in Vrijheid voor de jaren 2022 en 2023. De provincie Gelderland wil met het programma Vrijheid generaties van na de oorlog bewust maken van de waarde van vrijheid en hoe wij met elkaar samenleven in vrijheid. Voor de uitvoering van het programma Vrijheid is de provincie Gelderland in vijf regio’s ingedeeld, waarvan de regio Achterhoek/Liemers één van de regio’s is. Voor iedere regio heeft de provincie een bedrag van € 450.000 gereserveerd. Om aanspraak op de middelen te maken, moeten gemeenten uit de regio over een regioprogramma beschikken dat gericht is op het vergroten van het bewustzijn van vrijheid en op projecten ter uitvoering van dit beleid. 
In de regio Achterhoek/Liemers is afgesproken om de samenwerking zoals deze is ontstaan bij ‘de programma’s ‘Gelderland Herdenkt en ‘Gelderland in Vrijheid’, voort te zetten. Tijdens deze programma’s is vanuit de Achterhoek een waardevol netwerk voor vrijheid en vrede over de grens ontstaan. Het college is voornemens om voor het programma 80 jaar Vrijheid deze samenwerking voort te zetten. 

Erfgoednota Oost Achterhoek WI-J Doet ’t samen
Sinds 2017 werken de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk samen op het gebied van Cultureel Erfgoed. De huidige erfgoednota Oost Achterhoek “Wi-j doet ’t Samen” is vastgesteld voor de periode 2021-2024. Onlangs is het proces gestart om te komen tot een nieuwe beleidsnota voor de periode 2025-2029. Zo hebben de gezamenlijke gemeenten op 29 februari 2024 een ‘erfgoeddag’ gehouden. Tijdens dit evenement is met de aanwezigen teruggekeken naar de resultaten van de afgelopen beleidsperiode en vooruitgekeken naar de komende beleidsperiode. De opgehaalde informatie wordt gebruikt om het beleid voor de komende beleidsperiode op te stellen. Naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 wordt de nieuwe nota inclusief uitvoeringsnota en financiële paragraaf verwacht. 

Cultuur- en erfgoedpact
Cultuur en erfgoed zijn van groot belang voor de Achterhoekse samenleving. Al jarenlang werken de acht Achterhoekse gemeenten daarom samen in het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA). De uitvoering van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek ligt in handen van de cultuurcoalitie in samenwerking met lokale cultuuraanbieders, culturele ZZP’ers en Cultuur Oost. De huidige samenwerkingsafspraken lopen tot en met 31 december 2024. Het nieuwe programma Cultuur en Erfgoed Achterhoek 2025-2028 wordt op dit moment ambtelijke en bestuurlijk voorbereid.

Bibliotheekwerk
Gemeenten krijgen vanaf 2025 de wettelijke taak om inwoners toegang te bieden tot een volwaardige openbare bibliotheek in de buurt. Gemeenten worden verplicht, in samenwerking met de bibliotheek, een periodiek meerjarenplan voor het bibliotheekwerk op te stellen. Het plan beschrijft op welke manier de gemeente de wettelijke zorgplicht invult, rekening houdend met elementen als de omvang, de dichtheid en de samenstelling van de bevolking, de lokale maatschappelijke opgaven en de positie van de bibliotheek te midden van andere sociaal-culturele voorzieningen en het onderwijs. Daarnaast wordt in lagere regelgeving gespecificeerd aan welke elementen een bibliotheekorganisatie minimaal moet voldoen om zich te kwalificeren als volwaardige bibliotheek. 

 
De gemeente Aalten heeft al een meerjarige samenwerkingsovereenkomst en een uitvoeringsagenda met bibliotheek de Achterhoekse Poort. Er wordt in beeld gebracht in hoeverre deze stukken al voldoen aan de vereisten vanuit de wettelijke zorgplicht of dat er bijstelling nodig is. In aanloop naar 2025 is de SPUK-regeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen en subsidies lokale bibliotheekvoorzieningen’ gepubliceerd. Aan de gemeente Aalten wordt een bedrag van € 87.680 verleend voor de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025. Met deze extra middelen kunnen de bibliotheeklocaties in de gemeente Aalten ruimere openingstijden hanteren. Daarnaast is er voor de invoering van de zorgplicht vanaf 2025 een structureel budget beschikbaar van €58,7 miljoen per jaar. In eerste instantie worden deze middelen uitbetaald middels een tijdelijke decentralisatie-uitkering met een basisbedrag per gemeente, aangevuld met een bedrag per inwoner. Op den duur verloopt de uitbetaling via het gemeentefonds. 

Haalbaarheidsonderzoek renovatie/vervangende nieuwbouw Schaersvoorde Slingelaan
In september 2023 is in de gemeenteraad het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs gemeente Aalten 2023-2039 vastgesteld. Eén van de projecten in het plan is Schaersvoorde, locatie Slingelaan. Dit gebouw is namelijk aan renovatie of vervanging toe. Eerste stap is, mede verzoek op van de raad, een haalbaarheidsonderzoek waarin wordt onderzocht of nieuwbouw of renovatie de beste oplossing is. We hebben hiervoor een extern adviesbureau ingeschakeld, een specialist op het gebied van (onderwijs)huisvesting. Belangrijke stappen zijn de vertaling van de onderwijsvisie naar ruimtebehoefte, de locatiestudie, financiële raming en advisering over een voorkeursscenario. Het onderwijs (Achterhoek VO en Schaersvoorde) zijn hierbij nauw betrokken. De eerste resultaten worden rond de zomer verwacht. 

Toegang Sociaal Domein 
In onze gemeente zijn verschillende maatschappelijke organisaties in de sociale en pedagogische basis actief. Zij ondersteunen inwoners om mee te doen in de samenleving en zij zorgen voor verbindingen binnen de sociale en pedagogische basis en naar de toegang voor geïndiceerde hulp. Een goed werkende toegang stimuleert het integraal werken tussen gemeente en deze maatschappelijke organisaties.
Een belangrijke rode draad in deze akkoorden is dat gemeenten zorgdragen voor een laagdrempelige toegang tot ondersteuning die gemeenten binnen het sociaal domein verstrekken. Ook staan zij aan de lat voor krachtige, goed bereikbare lokale teams die aanwezig zijn op plekken waar inwoners van nature komen, direct hulp bieden en, als nodig, schakelen met gemeentelijke afdelingen, collectieve voorzieningen en aanvullende expertise. In januari 2024 zijn we gestart om hier middels het project toegang tot sociaal domein invulling aan te geven.

Bijstellingen bestaand beleid

Terug naar navigatie - Bijstellingen bestaand beleid
Omschrijving Krediet 2024 2025 2026 2027
Programma 2 Sociaal Domein
P2.0001 P3: Regio deal 2024-2027, dekking Algemene Reserve 2024-2027 541.854
P2.0002 Energiekosten brandweergarage -15.000 -15.000 -15.000 -15.000
P2.0003 Maatschappelijk werk 20.000 20.000 20.000 20.000
P2.0004 Actieplan Achterhoekse Jongeren 11.000
P2.0005 Stichting Veilig Thuis 11.000 11.000 11.000 11.000
P2.0006 Dyslexie Lumpsum 16.000 32.000 32.000 32.000
P2.0007 Campagne mijn oude dag, dekking Brede SPUK GALA gelden uit 2023 130.000
P2.0008 Minimabeleid budget herijking armoedebeleid 35.000
P2.0009 Project één toegang één loket dienstverlening sociaal domein 300.000
P2.0010 Leerplicht 34.000
Totaal Programma 2 Sociaal Domein 1.083.854 48.000 48.000 48.000

Toelichtingen budgetbijstellingen bestaand beleid

Terug naar navigatie - Toelichtingen budgetbijstellingen bestaand beleid

Omschrijving (toelichting)

Toelichtingen budgetbijstellingen bestaand beleid
P2.0001    Regiodeal 2024-2027 € 541.854, dekking algemene reserve 
Het Rijk heeft 25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuwe Regio Deal Achterhoek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er een convenant met het Rijk worden gesloten, waarin op basis van de aanvraag nadere afspraken gemaakt worden. De Achterhoek Board werkt dit samen met de thematafels verder uit. Onderdeel van het convenant is het vastleggen van de cofinanciering van minimaal 50% vanuit de regio. Deze cofinanciering moet worden opgebracht vanuit de 3 O-samenwerking (overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties) waar de regio in de Achterhoek mee samenwerkt. De cofinanciering moet, net als bij de vorige deal, vooraf geborgd zijn met het afgeven van cofinancieringsverklaringen. De Regio Deal gaat naar verwachting met name regionale projecten betreffen.

P2.0002     Energiekosten € 15.000 structureel voordeel
In het najaar van 2022 is het budget voor energiekosten aanzienlijk opgehoogd vanwege de energiecrisis. Voor de brandweergarages met € 34.000. In 2023 was er een dalende trend in de tarieven en zijn de prijzen gestabiliseerd. Dit heeft in 2023 gezorgd voor een voordeel. Om die reden wordt het budget voor energiekosten van de brandweerkazernes in 2024 afgeraamd op de lijn van 2023. Dit zorgt voor een structureel voordeel van € 15.000 

P2.0003    Maatschappelijk werk € 20.000 structureel nadeel 
Als gevolg van CAO stijging binnen maatschappelijk werk en door extra huisvestigingskosten is er extra budget nodig. Daarnaast is er voor extra werkzaamheden voor de doelgroep Oudkomers aanvullend budget nodig. Ook worden er meer welkomstgesprekken met nieuwkomers uit andere gemeenten gevoerd.

P2.0004    Actieplan Achterhoekse Jongeren € 11.000 incidenteel nadeel
Dit jaar worden er twee incidentele uitgaven verwacht vanuit het Actieplan Achterhoekse Jongeren. Het gaat om de bekostiging van de overbruggingsperiode voor de pilot Lifecoaching en de pilot ZEG Achterhoek.  De ambitie is om beide pilots te borgen in het toekomstige regionale jongerenpunt. Het onderzoek voor het 
realiseren van dit jongerenpunt is echter nog niet afgerond en er heeft nog geen besluitvorming plaatsgevonden. Daarom wordt gevraagd of gemeenten bij kunnen dragen aan de kosten voor de overbruggingsperiode. Het voorstel is om hiervoor incidenteel € 11.000 bij te ramen. 

P2.0005     Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland € 11.000 structureel nadeel
Bij het indienen van de begroting 2024 van Veilig Thuis waren de uitkomsten van de CAO onderhandelingen Jeugdzorg nog niet bekend. Als gevolg van de CAO-stijging is de begroting van Veilig Thuis 2024 niet langer dekkend. Voor de gemeente Aalten betekent dit een extra bijdrage van € 11.000.

P2.0006     Dyslexiezorg € 16.000 incidenteel nadeel 2024, € 32.000 structureel nadeel vanaf 2025 
In het eerste kwartaal 2024 zijn de contracten met de huidige aanbieders van dyslexiezorg verlengd tegen aangepaste tarieven. De contracten zijn verlengd in het kader van de regionale samenwerking. De focus van de dyslexie-aanbieders ligt op intensieve samenwerking tussen de aanbieders en de scholen, waarbij preventie en vroege signalering centraal staan. De komende jaren draagt de verdere samenwerking bij aan een sluitend systeem, waardoor naar verwachting minder kinderen in de toekomst specialistische zorg nodig hebben.

P2.0007    Campagne mijn oude dag € 130.000 incidenteel nadeel 
Door de dubbele vergrijzing en te verwachten tekorten in de zorg en ondersteuning aan ouderen, is een nieuwe manier van kijken naar ouderen nodig. Om alle inwoners mee te nemen, heeft Oudtopia een publiekscampagne ontwikkeld. Het doel hiervan is een beweging op gang te brengen binnen de gemeente Aalten. De campagne is gebaseerd op ervaringsleren en gaat 18 maanden duren. Deze campagne kost € 130.000 en is onderdeel van de SPUK GALA uitkering. In 2023 was er een overschot van € 243.000 op de Brede SPUK-regeling, GALA Gezond en Actief Leven Akkoord.

P2.0008    Uitvoering herijking armoedebeleid € 35.000 incidenteel nadeel 
Onderdeel van de herijking is de inzet van ervaringsdeskundigen. Dit is gestart in 2024. Het restantbudget van 2023 van € 35.000 is vrijgevallen in de jaarrekening en wordt in deze voorjaarsnota als extra budget opgenomen voor 2024.

P2.0009    Project één toegang één loket dienstverlening sociaal domein € 300.000 incidenteel nadeel 
In december 2023 is de startnotitie dienstverlening en één toeging tot het sociaal domein vastgesteld. De afgelopen maanden hebben we gesprekken gevoerd met externe partijen om ons te begeleiden in de totstandkoming van een herijkte visie op dienstverlening, een visie en strategie, één toegang tot sociaal domein en uitgewerkte serviceformules. Zowel bij de dienstverleningsvisie als bij een toegang is burgerparticipatie essentieel om de visies aan te laten sluiten bij de behoefte van onze inwoners. Hiervoor willen we gebruik maken van de klantreismethodiek. Met de klantreismethodiek haal je de ervaring van inwoners op en kun je hier onder andere je processen, houding & gedrag op aanpassen. Deze kunnen gebruikt worden als input voor serviceformules. Op basis van de gesprekken wordt de verwachte doorlooptijd eind 2025. De totaalkosten van projectleiding, uitgewerkte dienstverleningsvisie, uitgewerkte visie één toegang sociaal domein, klantreizen en serviceformules bedragen € 450.000. Hiervan kunnen we € 150.000 dekken uit bestaande budgetten.

P2.0010    Leerplicht € 34.000 incidenteel nadeel
Over 2023 hebben we een tekort van € 19.000 op leerplicht doordat de personele kosten hoger zijn geworden en daarmee ook de overheadkosten. De gemeente Aalten heeft alle taken op het gebied van leerplicht belegd bij LerenWerkt in Doetinchem. Dit tekort was bij het opmaken van de jaarrekening 2023 nog niet bekend. Vanwege deze personele kostenstijgingen wordt ook voor 2024 € 15.000 bijgeraamd. Vanaf 2025 vervalt een deel van deze diensten bij LerenWerkt en komt de leerplichtambtenaar in dienst bij de gemeente Aalten.