Programma 3 Bedrijfsvoering

2. Welke concrete doelstellingen zijn er?

Terug naar navigatie - 2. Welke concrete doelstellingen zijn er?

P3.1 Informatieveiligheid en Privacy Wet

Terug naar navigatie - P3.1 Informatieveiligheid en Privacy Wet

Omschrijving (toelichting)

Verder toewerken naar het voldoen aan de Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO). Op applicatieniveau gaat een nieuwe applicatie hierbij helpen. Procesmatige zaken worden in samenwerking met betreffende collega’s opgepakt.
Opvolgen van de adviezen van de Functionaris Gegevensbescherming op het gebied van de AVG. De toetsing zoal deze is uitgevoerd wordt omgezet naar een actieplan met een focus op de belangrijkste verbeterpunten.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P3.2 Opstellen Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan

Terug naar navigatie - P3.2 Opstellen Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan

Omschrijving (toelichting)

Vanuit Gebouwenbeheer zal er een nieuw (Duurzaam) Meerjarenonderhoudsplan worden opgesteld. Hiervoor wordt eerst een strategisch integraal accommodatieplan gemeentelijk vastgoed opgesteld. Aan de hand van deze koers zal er vervolgens een DMJOP worden opgesteld voor al het maatschappelijk vastgoed dat in beheer is en blijft.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P3.3 Verduurzaming gemeentelijke vastgoed

Terug naar navigatie - P3.3 Verduurzaming gemeentelijke vastgoed

Omschrijving (toelichting)

Voor een drietal locaties (Gemeentehuis Markt 7, Gemeentekantoor Hofstraat 8 en de Eurohal Europastraat 2) is een businesscase verduurzaming opgesteld. Deze dienen als input voor de verdere uitwerking van het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. 

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

P3.4 Invoering WOZ-berichtenverkeer

Terug naar navigatie - P3.4 Invoering WOZ-berichtenverkeer

Omschrijving (toelichting)

De uitwisseling van gegevens tussen de WOZ-administratie en het taxatiebureau gaat nu nog via een massaal bestand. Deze methode is achterhaald en kan vervangen worden door digitaal berichtenverkeer.

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Acties

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Omschrijving (toelichting)

Versterking informatievoorziening
Grip op de ontwikkeling van de informatievoorziening is inmiddels noodzakelijk voor onze gemeente. Het gaat daarbij niet alleen over de ontwikkeling van de automatisering (die randvoorwaardelijk is geworden voor ons werk). Het gaat juist ook over de strategische bouwsteen die informatie is geworden, omdat het grootste deel van onze producten en diensten bestaat uit data en informatie. We beheren (bijvoorbeeld BRP), verwerken (bijvoorbeeld inkomensgegevens in het kader van bijzondere bijstand) of verstrekken (bijvoorbeeld vergunningen) data en informatie aan onze inwoners. Data en informatie zit daarmee voor de gemeente Aalten in de kern van ons bestaansrecht en zou dus ook nog meer dan nu het geval is tot de kern van onze bedrijfsvoering moeten horen.
Duurzaam grip krijgen op de ontwikkeling van de informatievoorziening is noodzakelijk om zelf regie te houden, om zelf de keuzes te kunnen maken zonder dat die van buitenaf vóór je worden genomen. Daarom werken we in 2024 aan een visie op informatievoorziening.

Gebouwenbeheer en facilitair
We onderzoeken momenteel of het programma Topdesk zoals dat voor ICT meldingen wordt gebruikt ook verder uitgerold kan worden binnen de interne organisatie om zo de dienstverlening aan de collega’s te kunnen verbeteren. Hierbij moet er onder andere gedacht worden aan reservering van diensten, storings- en klacht meldingen en de mogelijkheden tot koppeling van het programma met Microsoft Outlook.
Vanuit Gebouwenbeheer wordt er gewerkt aan een huisvestingsplan voor het eigen vastgoed om zo goede keuzes te kunnen maken voor het beheer en onderhoud van het vastgoed voor de toekomst.

Informatiebeheer DIV
In 2023 zijn de fysieke bouwvergunningdossiers en de oude Woning- en Persoonskaarten overgedragen aan het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. 
In 2024/2025 ronden we de overdracht af van de zogenaamde “Secretarie-archieven” van de beide voormalige gemeenten Aalten en Dinxperlo naar het Erfgoedcentrum af. Na overdracht zijn alle overgebrachte archieven in principe openbaar, tenzij om reden van privacy of veiligheid de openbaarheid van bepaalde dossiers wordt opgeschort. Dit proces wordt ten tijde van de overdracht nader bezien.

Specialistische vragen Burgerzaken 
We merken ook dat er steeds meer specialistische vragen worden gesteld, afstamming nationaliteiten, naturalisatie, vestiging buitenland rechten en buitenlandse brondocumenten en bijzondere erkenningen. Een groot aantal medewerkers hebben dit jaar de opleiding beoordelen brondocumenten afgerond. 

Piek aanvragen reisdocumenten
Dit jaar is het eerste jaar dat we een piek van aanvragen reisdocumenten verwachten. Sinds 2014 is de duur van een reisdocument verlengd van 5 naar 10 jaar. Dit heeft het effect dat om de 10 jaar gedurende een periode van 5 jaar de aanvragen reisdocumenten fors toenemen. In 2023 waren er ongeveer 800 aanvragen over het hele jaar en nu hebben we vanaf maart dit aantal aanvragen per maand. Alle medewerkers van het KCC en Burgerzaken hebben de opleiding B1a afgerond – deze opleiding is voor het aanvragen van reisdocumenten en om uitreiking van vervalsing te voorkomen. 

Grensgemeente 
Vorig jaar hebben we contact gezocht met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) over de mogelijkheid om grensgemeente te kunnen worden. 
Als grensgemeente ben je bevoegd om aanvragen voor paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten te ontvangen van personen die niet in de basisregister personen (BRP) zijn ingeschreven en om aan deze personen paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten te verstrekken. Op 4 januari hebben we een brief ontvangen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met de uitnodiging om een verzoek in te dienen om de gemeente Aalten als grensgemeente aan te wijzen. In de week van 8 april hebben we bericht gekregen van BZK (Binnenlandse Zaken) dat we zijn aangewezen als grensgemeente, waardoor we ons ook als grensgemeente mogen gaan profileren.
Per jaar kunnen we enkele honderden Nederlanders in Aalten verwachten en hopelijk bezoeken die dan niet alleen het gemeentekantoor maar ook het centrum. De vergoeding van het Rijk die we ontvangen is naar verwachting (ruim) voldoende om de kosten te dekken. We hopen het derde kwartaal 2024 te starten met de aanvragen van deze documenten. 

Overgang naar het hybride werkplekconcept
De digitale en fysieke werkplek evolueert voortdurend en met de komst van het hybride werken komt dit in een versnelling. Komend 2024 staat in het teken van het “in gebruik nemen” van de hybride werkplekconcept. 
We kijken enerzijds naar de inrichting van onze kantoren om deze beter te laten aansluiten op het hybride werken. Hierbij werken we ook de mogelijkheden van een sociaal plein uit en gaan we het aantal werkplekken terugbrengen en meer overleg-, bel- en teams ruimtes creëren. Dit werken we uit in een schetsontwerp en kostenraming welke we ter besluitvorming zullen voorleggen in aanloop naar de begroting 2025.
Daarnaast zullen we ook stappen maken in het verder optimaliseren van de digitale werkplek. Hierbij worden applicaties op een apparaat gebruikt zonder tussenkomst van Citrix en met gebruik van de Microsoft lijn waaronder Sharepoint, Teams en Onedrive.
Citrix was tot nu toe bij de gemeente Aalten een onmisbare schakel voor het centraal aanbieden van 
Windows-applicaties aan onze gebruikers Door deze schil was het mogelijk om applicaties op afstand te gebruiken zonder dat er veel data over de lijn werd gestuurd. Het Citrix concept maakte het werken vanaf andere locaties of thuis mogelijk, maar tijden zijn veranderd. Het aantal gebruikers dat op kantoor vast met een terminal werkt neemt af. Thuiswerken is nu eerder regel dan uitzondering geworden. En deze gebruikers willen altijd en overal toegang tot hun informatie, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken of de plek waar ze zitten. Op basis van rechten en producten van Microsoft (waaronder Outlook, Teams, Sharepoint, Onedrive) wordt het nieuwe werkplekconcept ondersteund.

Ontwikkelingen in de producten die het hybride werken verder gaan ondersteunen
Binnen de ICT samenwerking maken we gebruik van de Microsoft producten. In 2024 zien we een versterking en uitbreiding in het gebruik van deze producten. Microsoft Teams wordt in 2024 uitgebreid met een telefooncentrale functionaliteit. De VNG heeft hiervoor een landelijk aanbesteding uitgeschreven en deze is gegund aan Vodafone. Dit betekent dat onze huidige applicaties van bellen worden geïntegreerd in Microsoft Teams. Microsoft SharePoint wordt deels al gebruikt voor de kennisdeling en intranet/internet site, maar gaat ook ingezet worden om bestanden en -mappen te beheren alsof ze zich op je lokale computer bevinden. De digitale schermen worden door teams rooms waarbij de vergaderruimte een slimme ruimte is waarin iedereen kan samenwerken zowel op locatie als thuis.

Datagedreven werken
Voor allerlei maatschappelijke vraagstukken binnen de gemeente Aalten is analyse van data noodzakelijk. Al gaat het om vragen vanuit het sociaal domein, financiële vraagstukken of bijvoorbeeld analyse van ruimtelijke waarden. Data is zeer geschikt om besluiten met cijfers en argumenten te onderbouwen en gaat een steeds grotere rol spelen. Daarom wordt in 2024 het aandachtsgebied data en datagedreven werken in diverse projecten en producten verstevigd. 

Bezwaarschriften WOZ
Elk jaar worden voor alle onroerende zaken WOZ-beschikkingen vastgesteld. Tegen de waarde kan bezwaar worden gemaakt. Vorig jaar is het aantal ingediende bezwaarschriften enorm gestegen van 225 in voorgaande jaren naar 950. 
De bezwaartermijn 2024 is bijna verlopen en het aantal bezwaarschriften bedraagt 375. Van dit aantal zijn er 200 door een WOZ bureau ingediend. Ondanks een beperking van hun verdienmodel zijn enkele bureaus toch flink actief geweest met een reclamecampagne. Ook dit jaar hebben we voor een deel van de bezwaarschriften externe inhuur nodig. 

Bijstellingen bestaand beleid

Terug naar navigatie - Bijstellingen bestaand beleid
Rijlabels Omschrijving Krediet 2024 2024 2026 2027
Programma 3 Bedrijfsvoering
P3.0001 Aan en verkopen eigendommen gemeente -250.000
P3.0002 Energiekosten -40.000 -40.000 -40.000 -40.000
P3.0003 Inhuur publieksgerichte functies 54.000
P3.0004 Security/privacy bewustwording 12.000 12.000 12.000 12.000
P3.0005 Rente bijstelling -237.000
P3.0006 WOZ-beschikkingen afhandeling bezwaarschriften 45.000
P3.0007 Hogere OZB-opbrengst -17.500
P3.0008 Hondenbelasting 15.000
P3.0009 Algemene uitkering, december circulaire 2023 effect 2024 -231.000
P3.0010 P2: Regio deal 2024-2027, dekking Algemene Reserve 2024-2027 -541.854
P3.0011 Dividend Alliander -229.000
P3.0012 Uitbreiding modules personeels- en salarisadministratie 15.000 8.000 8.000 8.000
Totaal Programma 3 Bedrijfsvoering -1.405.354 -20.000 -20.000 -20.000

Toelichtingen budgetbijstellingen bestaand beleid

Terug naar navigatie - Toelichtingen budgetbijstellingen bestaand beleid

Omschrijving (toelichting)

P3.0001    Aan en verkopen eigendommen gemeente € 250.000 incidenteel voordeel 
Verkoop grond achter Knibbelweide € 170.000 (deze gronden zijn in 2023 aangekocht door gemeente en nu deels doorverkocht), € 55.000 vanwege verkoop grond aan de Sondernweg en € 25.000 opbrengst door verkoop van groenstroken. 

 
P3.0002    Energiekosten € 40.000 structureel voordeel
In het najaar van 2022 is het budget voor energiekosten aanzienlijk opgehoogd vanwege de energiecrisis. Voor de brandweergarages met € 137.500. In 2023 was er een dalende trend in de tarieven en zijn de prijzen gestabiliseerd. Dit heeft in 2023 gezorgd voor een voordeel. Om die reden wordt het budget voor energiekosten van de gemeentelijke gebouwen in 2024 afgeraamd op de lijn van 2023. Dit zorgt voor een structureel voordeel van € 40.000 

P3.0003    Inhuur publieksgerichte functies € 54.000 incidenteel nadeel 
In verband met langdurige uitval in publieksgerichte functies hebben we extern personeel moeten inhuren om de voortgang van de dienstverlening te kunnen garanderen. Dit zorgt voor een bijraming van € 54.000.

P3.0004    Security/privacy bewustwording € 12.000 structureel nadeel 
We oriënteren ons op een mogelijke stap naar een andere aanbieder voor security awareness, waarbij we het beter kunnen inbedden in het dagelijks werk. Dit is nog in onderzoek, de kosten nemen we bij benadering op. Daarnaast is enige ruimte wenselijk voor jaarlijkse, opzichzelfstaande acties om veiligheid meer onder de aandacht te brengen. Tezamen is hier extra budget nodig van € 12.000.

P3.0005    Rente bijstelling € 237.000 incidenteel voordeel
In 2023 is er geen vaste geldlening aangetrokken, omdat diverse geraamde investeringen zijn uitgesteld. De geraamde rentelasten hiervan á € 237.000 in 2024 kunnen daarom vervallen. 

P3.0006    WOZ-beschikkingen afhandeling bezwaarschriften € 45.000 incidenteel nadeel
Het aantal bezwaarschriften 2024 komt naar schatting uit op 375 en is daarmee ruim gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de versobering van de kostenvergoeding voor No cure No pay bedrijven, zijn een aantal van deze bedrijven nog met 200 bezwaarschriften flink actief. Voor de afhandeling van een deel van de bezwaarschriften maken wij gebruik ons taxatiebureau Thorbecke. Daarvoor is extra budget nodig van € 45.000. Tevens zijn de beroepschriften 2023 nog niet bij de Rechtbank geweest. 

P3.0007    Hogere OZB opbrengst € 17.500 incidenteel voordeel 
Bij het berekenen van de OZB-tarieven wordt uitgegaan van de totale WOZ-waarde van alle panden in de gemeente. Dit wordt gecorrigeerd met diverse factoren als afrondingen, leegstand, vrijstellingen van woon-delen in niet-woningen (Amendement de Pater) en dergelijke. Na het verzenden van de definitieve WOZ-beschikkingen is gebleken dat de totale WOZ-waarde hoger is dan waar bij de berekening van de tarieven is uitgegaan. De OZB-opbrengst valt daardoor € 17.500 hoger uit.

P3.0008    Hondenbelasting € 15.000 incidenteel nadeel
In aanloop naar het afschaffen van de hondenbelasting blijkt dat de aangifte van nieuwe honden dit jaar achterblijft. De opbrengst is om die reden € 15.000 lager voor 2024. In 2025 wordt voor de laatste keer hondenbelasting geheven.

P3.0009    Algemene uitkering, decembercirculaire 2023 incidenteel voordeel € 231.000 
De meest recente circulaire, de decembercirculaire 2023 in dit geval, is verwerkt. In deze circulaire zijn een aantal uitkeringsfactoren en hoeveelheidsverschillen verwerkt. Per saldo zorgt dit voor een voordeel van €231.000 in 2024.

P3.0010    Regio deal 2024-2027, dekking Algemene Reserve 2024-2027 B&W mei 2024
Toelichting, zie P2.0001 Regiodeal 2024-2027.

P3.0011    Dividend Alliander € 229.000 incidenteel voordeel
Conform het dividendbeleid is door Alliander over 2023 € 346.000 aan dividend uitgekeerd. Daarnaast is er, volgend uit de verkoop van Kenter, een bedrag van € 152.000 aan interim-dividend 2024 uitbetaald. Dit is een voordeel van € 229.000 op het begrote bedrag. 

P3.0012     Uitbreiding modules personeels- en salarisadministratie: structureel € 8.000 vanaf 2025. Incidenteel 2024: € 15.000.
Verder is het voor de verdere professionalisering en verbetering van de efficiency nodig de modules voor de personeels- en salarisadministratie uit te breiden op het gebied van met name de signalering van acties bij ziekteverzuim en re-integratie, onboarding en een digitaal opleidingsplatform/online academie/leermanagement systeem.