Omschrijving (toelichting)
Gezond en Actief Leven Akkoord/Integraal Zorg Akkoord
Landelijk en lokaal wordt gewerkt aan ‘Meer gezondheid minder zorg’. Als we nu niets doen is de zorg op termijn niet meer betaalbaar en zijn er onvoldoende mensen om in de zorg te werken. Om dit te voorkomen wordt ingezet op een gezonde generatie in 2040. Zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs, overheden, sport- en cultuurverenigingen en ook ondernemers werken hier samen aan. Het is een complexe opgave voor alle betrokkenen. Er is meer samenwerking noodzakelijk. Anders organiseren, financieren en monitoren is nodig om de noodzakelijke effecten te bereiken. Het Plan van Aanpak GALA, dat in het derde kwartaal van 2023 in alle Achterhoekse gemeenten door de colleges van B&W is vastgesteld, geeft inzicht in proces en afspraken. Op dit moment is de werkagenda vastgesteld en zijn de regionale uitvoeringscoalities bemenst vanuit de lokale gemeenten. De Werkagenda is vastgesteld in de Thematafel ‘De Gezondste Regio’ en hierin staan de acties beschreven voor 2024 rondom de thema’s (ketenaanpakken) Gezond leven en preventie, Veerkrachtig ouder worden, Mentaal gezond en Prettig werken in Zorg en Welzijn. De uitvoeringscoalities gaan aan de slag met de werkagenda. Hierbij wordt uitgegaan van het continueren van regionale en lokale implementatie van de ketenaanpakken, het opschalen en verbinden
Aanbesteding Wmo en Jeugdhulp per 1 januari 2026
In 2024 is gestart met een aanbesteding Wmo en Jeugdhulp die waarschijnlijk per 1 januari 2026 in gaat. Deze aanbesteding vergt extra ambtelijke inzet. We blijven namelijk in de tussenliggende periode met de huidige gecontracteerde aanbieders, in gezamenlijke dialoog, werken aan de transformatie van de zorg.
Per 18 juni 2024 zijn in regionaal verband, bindende samenwerkingsafspraken gemaakt. Besloten is dat de gemeente Doetinchem namens de deelnemende gemeenten als penvoerder optreedt voor het uitvoeren van de inkoopprocedures conform de door gemeenten vast te stellen inkoopstrategie. Deze afspraken zijn tijdelijk en hebben enkel betrekking op de regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp.
Op 19 juni jl. is voor raadsleden een lokale kick-off bijeenkomst over het nieuwe inkoopproces georganiseerd en op 18 september jl. was er voor raadsleden een regionale bijeenkomst om meer te weten te komen over de nieuwe inkoop en het proces rondom aanbesteden en bekostiging. Verder wordt de raad over de aanbesteding op de hoogte gehouden via diverse raadsmededelingen.
Regionale samenwerking Sociaal Domein
Vanuit het Directeuren Netwerk Achterhoek (de gemeentesecretarissen) loopt een traject gericht op doorontwikkeling van de (governance van de) regionale samenwerking binnen het Sociaal Domein. De opdracht daarbij is om te komen tot een toekomstbestendige governance die een robuuste en adequate bedrijfsvoering in regionale samenwerking kan bieden, inclusief bestuurlijke governance. Net als bij het inkoopproces worden ook op dit onderdeel in regionaal verband nog steeds, zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau, goede stappen gezet in het traject naar een passende governancestructuur.
Hervormingsagenda Jeugd
De Hervormingsagenda Jeugd bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Er wordt structureel geïnvesteerd in de kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen. Gemeenten worden verplicht bepaalde specialistische zorg regionaal in te kopen om beschikbaarheid en continuïteit van zorg beter te organiseren.
Er is minder papierwerk en administratie nodig, zodat medewerkers daar zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Ook moeten ondersteuningsteams versterkt worden en moet betere samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer met collectieve voorzieningen worden ondersteund. Deze hervorming heeft ook impact op de gemeente Aalten. Het eerste onderwerp waar we mee aan de slag zijn is het sterke lokale team: hoe kan dit team nog meer integraal werken, nog meer gericht zijn op veiligheid casuïstiek, meer zelf hulpverlenen en bijdragen aan het gewone leven door te normaliseren. Wij zullen de raad via een raadsmededeling in november informeren over de voortgang.
Participatie en inburgering
Doordat met invoering van de Participatiewet de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening is afgesloten en doordat de Wajong alleen nog beschikbaar is voor een beperkte groep mensen, wordt Laborijn verantwoordelijk voor een elk jaar grotere groep mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen. Om sociaal ontwikkelbedrijven tegemoet te komen in de bijbehorende financiële uitdagingen en te ondersteunen bij de doorontwikkeling van de sociale infrastructuur is er in 2024 door het rijk een (incidentele) tegemoetkoming beschikbaar gesteld. Voor Laborijn gaat het om € 724.255. Laborijn is sinds een aantal jaren al proactief aan de slag met de innovatieve doorontwikkeling van haar infrastructuur. Samen met de drie GR-gemeenten stelt Laborijn in de loop van 2025 een meerjarenplan ‘doorontwikkeling infrastructuur werkontwikkelbedrijf Laborijn’ op. In dit plan wordt de vraag beantwoord welke concrete uitdagingen er nu op Laborijn afkomen en hoe de infrastructuur hier versneld voor opgebouwd kan worden. Ook zal in dat plan de vraag worden beantwoord op welke doelgroepen Laborijn extra gaat inzetten om uitstroom naar werk te bevorderen. Te denken valt aan jongeren, inburgeraars, oudkomers en inwoners met een arbeidsbeperking. Voor de Wsw zijn er ook extra middelen beschikbaar gesteld in 2024. Het gaat om een toename van de structurele rijksbijdrage Wsw vanwege de loonprijsontwikkeling. De bijgestelde budgetten worden verwerkt in de 2e begrotingswijziging Laborijn 2024.
Bibliotheekwerk
Gemeenten krijgen vanaf 2025 de wettelijke taak om inwoners toegang te bieden tot een volwaardige openbare bibliotheek in de buurt. Gemeenten worden verplicht, in samenwerking met de bibliotheek, een periodiek meerjarenplan voor het bibliotheekwerk op te stellen. Het plan beschrijft op welke manier de gemeente de wettelijke zorgplicht invult, rekening houdend met elementen als de omvang, de dichtheid en de samenstelling van de bevolking, de lokale maatschappelijke opgaven en de positie van de bibliotheek te midden van andere sociaal-culturele voorzieningen en het onderwijs. Daarnaast wordt in lagere regelgeving gespecificeerd aan welke elementen een bibliotheekorganisatie minimaal moet voldoen om zich te kwalificeren als volwaardige bibliotheek. In 2025 wordt er een gezamenlijke visie opgesteld door de gemeente en de bibliotheek als basis voor het meerjarenbeleidsplan. Voor het uitvoeren van de wettelijke zorgplicht zullen gemeenten een structurele bijdrage via het gemeentefonds ontvangen. Gemeenten ontvangen in 2025 en 2026 een decentralisatie-uitkering, om zich op de periode van de zorgplicht te kunnen voorbereiden. Voor de gemeente Aalten gaat het om €100.000 voor zowel 2025 en 2026.
Haalbaarheidsonderzoek renovatie/vervangende nieuwbouw Schaersvoorde Slingelaan
In september 2023 is in de gemeenteraad het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs gemeente Aalten 2023-2039 vastgesteld. Eén van de projecten in het plan is Schaersvoorde, locatie Slingelaan. Dit gebouw is namelijk aan renovatie of vervanging toe. Eerste stap is, mede op verzoek van de raad, een haalbaarheidsonderzoek waarin wordt onderzocht of nieuwbouw of renovatie de beste oplossing is. De resultaten worden naar verwachting eind van dit jaar opgeleverd.
Ouder worden in Aalten
Bewustwording
In de gemeente Aalten krijgen we de komende jaren te maken met sterke vergrijzing van onze inwoners. Vanuit zorg, welzijn en wonen zullen we moeten transformeren en werken vanuit zelfredzaamheid, samenredzaamheid en passende steunsystemen in de buurt. Ook verwachten we van (oude en jonge) inwoners dat zij omzien naar elkaar en tijdig nadenken over hun toekomst. Op lokaal niveau is daarom onder andere de publiekscampagne ‘ticket naar je toekomst’ gestart die wordt uitgevoerd door Oudtopia.
Blijven meedoen
We willen dat ouderen blijven meedoen in de samenleving. Dit kan op verschillende manieren: je kan je blijven inzetten voor de ander, ondernemen van activiteiten in bijvoorbeeld sport/bewegen of cultuur, elkaar ontmoeten op de verschillende plekken in Aalten.
We zijn begonnen om deze plekken beter in kaart te brengen. We hebben verschillende professionals die kunnen helpen om te helpen onderzoeken wat passend is, zoals de zingevingsspecialist, welzijnscoach of beweegmakelaar. Het komend jaar zal deze samenwerking verder worden verstevigd.
Wonen en zorg
Het project 'Kattenberg, samen wonen met dementie’ is succesvol afgerond. Voor structurele borging zijn de eerste gesprekken geweest met het zorgkantoor rondom het domeinoverstijgend samenwerken. deze krijgen de komende tijd een vervolg. De buurten uit de pilot buurtaanpakken toekomstbestendige buurten in 2 buurten in Dinxperlo en Aalten hebben plannen voor een aantal acties op korte en lange termijn opgeleverd. Er wordt hierin samengewerkt in co-creatie met buren en buurtvertegenwoordigers. In deze buurten staan veiligheid, toegankelijkheid, ontmoeting, woon- en leefomgeving centraal.
Ouderen die vragen hebben over comfortabel, veilig en duurzaam wonen kunnen terecht bij de wooncoach.
Dementie
Er is structureel aandacht voor ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten en op de Wereld Alzheimerdag is hiervoor een specifieke activiteit geweest in samenwerking met AVA’70. Komende tijd wordt op verzoek van de gemeenteraad onderzocht of er een dementievriendelijke ontmoetingsplek in Dinxperlo kan worden gestart.