Omschrijving (toelichting)
Versterking informatievoorziening
In het voorjaar hebben we een interviewronde in de organisatie gehouden om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken van de informatievoorziening en in het informatiemanagement. Daarbij is ook uitgevraagd waar de prioriteiten voor de komende periode (met een horizon van twee jaar vooruit) liggen.
Het resultaat van deze gesprekken is een pragmatische visie op informatie (waar zetten we de komende tijd op in en wat zijn de kaders waarbinnen we werken) en een aanpak voor het verbeteren van het informatiemanagement, waarbij het belangrijkste doel is om de verbinding tussen onze gemeentelijke opgaven en informatie en IT te versterken. Een deel van die aanpak brengen we inmiddels al in de praktijk. We voeren perio-dieke gesprekken met de teams om de projecten en andere werkzaamheden te monitoren en om nieuwe ontwikkelingen tijdig in beeld te krijgen. We zetten in op adviseurschap binnen informatiemanagement om de adviseurs dichter bij de teams te brengen en we hebben het proces ontwikkeld hoe we omgaan met wijzigin-gen in de informatievoorziening. In het najaar zorgen we ervoor dat iedereen in de organisatie op de hoogte wordt gebracht van onze werkwijze, zodat we de verbetering ook borgen in onze bedrijfsvoering.
Gebouwenbeheer en facilitair
De opdracht voor het opstellen van de Duurzame MeerJaren Onderhouds Planningen (DMJOP’s) is gegund. De eerste locatie is hiervoor inmiddels geschouwd. Naast het opstellen en opleveren van de DMJOP’s in het eerste kwartaal van 2025 gaat het bedrijf ook een nulmeting doen op onze technische installaties. Deze kunnen we dan in 2025 als onderlegger gebruiken voor de aanbesteding van het onderhoud van onze gebouw gebonden installaties. Doordat we nieuwe onderhoudsplanningen opstellen en daarbij ook kijken naar de natuurlijke momenten in de onderhoudscyclus, hebben we dit jaar weinig middelen ingezet van het budget groot onderhoud. Deze budgetten worden ingezet in 2025 en verdere jaren.
We hebben verbeteringen aangebracht aan de sluitsystemen in de gevels van ons pand en de toegangssystemen. Een aantal extra ruimtes zijn voorzien van kaartlezers zodat medewerkers uitsluitend toegang tot een ruimte krijgen als zij daarvoor geautoriseerd zijn. Denk hierbij aan het archief en serverruimtes.
Medio 2024 hebben we een doorbraak gemaakt naar de voormalige Rabobank. Nu kunnen we de naast gelegen ruimtes betrekken in de dienstverlening die we vanuit burgerzaken leveren, maar ook gebruiken om ruimte te bieden aan ketenpartners van de gemeente Aalten.
Tot slot hebben we een fikse lekkage gehad bij de Eurohal zowel in de koud- als in de warmwaterleiding (circulatieleiding). Dit samen heeft geresulteerd in een erg hoog waterverbruik. Wij zijn nog bezig om voor een deel kosteloos te worden gesteld aangezien dit overmacht betreft.
Grensgemeente
Een grensgemeente is bevoegd om aanvragen voor paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten te ontvangen van personen die niet in de basisregister personen (BRP) zijn ingeschreven en om aan deze personen paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten te verstrekken.
Op 8 juli zijn we gestart als grensgemeente. Eerst met één balie. In zeer korte tijd was de agenda gevuld met aanvragen reisdocumenten. Voordat we het wisten hadden we een wachttijd van zes weken. Gemiddeld hebben we 175 aanvragen per maand. Per 1 oktober zijn we opengegaan met een tweede balie.
We zijn bezig in beeld te krijgen wat de te verwachten legesopbrengsten op jaarbasis zijn en wat de extra kosten zijn voor het bezetten en openstellen van de balies.
DigiD activeercode
Onze dienstverlening is uitgebreid. Burgers kunnen wanneer zij niet in de BRP geregistreerd staan (bijvoorbeeld burgers die tijdelijk in Nederland zijn voor werk, vakantie, familiebezoek of bij de aanvraag nieuw reisdocumenten) maar wel de beschikking hebben over een BSN digitaal een DigiD aanvragen en aan de KCC-balie een activeer code uitgereikt krijgen.
Overgang naar het hybride digitale werkplekconcept
De digitale en fysieke werkplek evolueert voortdurend en met de komst van het hybride werken komt dit in een versnelling. We kijken enerzijds naar de inrichting van onze kantoren om deze beter te laten aansluiten op het hybride werken. Daarnaast vraagt het openstellen van 2 balies voor aanvragen grensgemeente voor aanpassingen aan de balies. Ook werken we de mogelijkheden van een inwonersplein uit en gaan we het aantal werkplekken terugbrengen en meer overleg-, bel- en teams ruimtes creëren.
Daarnaast maken we ook stappen in het verder optimaliseren van de digitale werkplek. Hierbij worden applicaties op een apparaat gebruikt zonder tussenkomst van Citrix en met gebruik van de Microsoft lijn waaronder Sharepoint, Teams en Onedrive. Inmiddels zijn de eerste technische stappen gezet voor de overgang naar de hybride digitale werkplek zodat applicaties veilig buiten Citrix kunnen draaien. Parallel daaraan vindt er een opschoningsslag plaats van onze bestanden. Dit ter voorbereiding op de migratie naar het hybride concept.
Diverse aanbestedingen
Binnen de ICT samenwerking maken we gebruik van de Microsoft producten. Microsoft Teams wordt in 2024 uitgebreid met een telefooncentrale functionaliteit. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hiervoor een landelijk aanbesteding uitgeschreven en deze is gegund aan Vodafone. De eerste twee gemeenten binnen de ICT samenwerking (Doesburg en Bronkhorst) zijn hun telefooncentrale functionaliteit aan het omzetten. Op basis van deze uitkomsten wordt de omzetting binnen de overige gemeenten binnen de ICT samenwerking gestart. Wij verwachten in het eerste halfjaar van 2025 te starten.
Parallel aan de aanbesteding van de telefooncentrale is de VNG ook gestart met de landelijke aanbesteding van onze SIM kaarten. De komende weken gaat duidelijk worden wie deze landelijke aanbesteding heeft gewonnen. Op basis daarvan worden er acties uitgezet voor al onze SIM kaarten.
Proceskostenvergoeding WOZ-zaken
Door de toenemende druk van no-cure-no-paybureaus (geen oplossing geen betaling) op de uitvoering van de Wet WOZ trad op 1 januari 2024 de Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm in werking. Met deze wet is onder meer de proceskostenvergoeding op basis van het Besluit proceskosten bestuursrecht (Bpb) voor WOZ-bezwaarzaken verlaagd tot 25%, in de wet uitgedrukt als factor van 0,25 van het dan geldende tarief. De Hoge Raad heeft op 12 juli 2024 bepaald dat het lage tarief voor de proceskosten-vergoeding (€ 310) in belasting- en premiezaken in bezwaar buiten toepassing moet blijven. Enkel het tarief voor overige zaken ad. € 624 blijft dan over. De verlaging van de proceskostenvergoeding in WOZ-bezwaarzaken wordt hierdoor grotendeels ongedaan gemaakt. Om te voorkomen dat de proceskostenvergoeding voor WOZ-bezwaarzaken blijvend wordt verdubbeld, wil het kabinet de factor van 0,25 verlagen naar 0,125. Door middel van een nota van wijziging op het wetsvoorstel Belastingplan 2025 wordt de factor met ingang van 1 januari 2025 verlaagd naar 0,125. Dit zorgt ervoor dat de proceskostenvergoeding die in de bezwaarfase kan worden toegekend in lijn blijft met hetgeen de wetgever bij de invoering van de Wet herwaardering voor ogen stond. Wel zal de kostenvergoeding in het jaar 2024 dubbel zo hoog uitvallen.