Toekomstbestendige bedrijventerreinen
In 2023 zijn we gestart met het project Toekomstbestendige bedrijventerreinen. Dit zijn terreinen waar
bedrijven, overheden en beheerders samenwerken aan toekomstige kansen en aanpak van knelpunten op het gebied van economie, duurzame energie, klimaat, gezondheid en ecologie. Hiermee wordt een aantrekkelijker vestigingsklimaat gecreëerd en toegewerkt naar energie-neutrale en klimaatbestendige bedrijventerreinen in 2050. Het bedrijfsleven speelt hier zelf steeds meer op in en ook wij hebben op diverse beleidsterreinen plannen en visies vastgesteld in de afgelopen periode. Een integrale visie/aanpak voor toekomst-bestendige (bestaande) bedrijventerreinen ontbreekt echter nog en wordt momenteel uitgewerkt. Onderdeel van het project is een plan van aanpak voor het vervolg.
In 2023 is ook gestart met de ondersteuning van bedrijven bij de energietransitie. Er wordt een gedetailleerd inzicht opgesteld met daarin het huidige en toekomstige energieverbruik en de eventuele keuzes die de bedrijven(terreinen) kunnen maken om energie te besparen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het creëren van ruimte in de congestieproblematiek en verduurzaming door bijvoorbeeld elektrificatie en opslag-technieken.
Slingeplas t Broock
In Bredevoort is door een aantal initiatiefnemers (werkgroep De Slingeplas) een ambitiedocument voor de Slingeplas en ’t Broock opgesteld. Door verplaatsing van de sportvelden richting de Slingeplas ontstaat op de huidige locatie van het sportpark ruimte voor woningbouw. Verder worden de recreatieve voorzieningen fors uitgebreid en is er de nodige aandacht voor landschap en cultuurhistorie. In 2023 hebben we een haalbaarheidsonderzoek op laten stellen waaruit blijkt dat voor een variant met lagere kosten voor het bouw- en woonrijp maken een investering van bijna € 1,8 miljoen nodig is. De raad heeft eind 2023 ingestemd met de verdere uitwerking van deze variant, waarna de voorbereidingen hiervoor zijn gestart.
Klimaatadaptatie
De gemeente Aalten heeft in 2023 een goede start gemaakt met klimaatadaptatie. In februari is de klimaat-adaptatiestrategie vastgesteld, hiermee is er inzicht verkregen in de uitdagingen en de maatregelen die Aalten moet nemen om tot een klimaatbestendige gemeente te komen. In 2023 is er ook begonnen met het creëren van koelteplekken, onder andere bij de St. Jozefschool. Daarnaast is er in december een startnotitie voor de herziening van de kapverordening in de raad vastgesteld. Een herziene kapverordening kan namelijk veel betekenen voor een klimaatbestendige en biodiverse gemeente Aalten. Verder is er ook gekeken naar de “Kaders verkoop openbaar groen”, en de uitgifte van openbaar groen is stopgezet tot er nieuw beleid is. Ook is de uitvoering van centrumplan Dinxperlo gestart, een mooi voorbeeld van hoe je een centrum klimaatbestendig kunt inrichten.