Paragraaf Wet Open Overheid

Wet Open Overheid

Terug naar navigatie - Wet Open Overheid

Wet Open Overheid: Overheidsinformatie 

Voor iedereen toegankelijk
Vanaf 1 mei 2022 geldt in Nederland de nieuwe Wet open overheid (Woo). De wet geeft iedereen het recht op toegang tot publieke informatie en draagt zo bij aan de verandering naar een meer open en transparante overheid. Evenals in de voorganger, de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is in de Woo ook de mogelijkheid opgenomen om specifieke informatie bij overheden, waaronder dus de gemeente, op te vragen. Inhoudelijk verandert er wat dit betreft niet zo veel. De termijn waarin de overheid een verzoek om informatie moet afhandelen wordt wel korter. Informatie kan zowel in mondelinge alsook in schriftelijke vorm worden opgemaakt. Voor deze laatste variant is op de gemeentelijke website een specifieke-formulier opgenomen.

In de Woo is daarnaast echter vastgelegd dat overheden en semi-overheden, veel meer dan nu gebeurt, uit zichzelf informatie actief openbaar moeten gaan maken. Informatie moet bovendien voor iedereen toegankelijker en beter vindbaar worden. Daarom bepaalt de Woo dat alle overheidsinformatie op één centrale plek gepubliceerd moet gaan worden.

In de Woo worden elf categorieën informatie opgesomd die actieve openbaarmaking betreffen. Om deze ‘actieve openbaarmaking’ structureel en duurzaam te kunnen organiseren is het ook van belang dat de in-formatiehuishouding van overheden op orde is. De Woo bepaalt daarom eveneens dat de openbaar gemaakte digitale informatie goed vindbaar moet zijn en toegankelijk voor een breed publiek.

Gefaseerde invoering
De Wet geldt vanaf 1 mei 2022, maar de algemene verplichting tot actieve openbaarmaking van bepaalde categorieën overheidsinformatie wordt over een periode van 8 jaar gefaseerd ingevoerd. Overheidsinstanties hebben tijd nodig om hun werkprocessen en computerprogrammatuur aan te passen aan de actieve openbaarmaking. Uit het oogpunt van privacy heeft actieve openbaarmaking bijvoorbeeld grote consequenties. Elk document dat de gemeente openbaar maakt moet op privacygevoelige informatie worden gecontroleerd en privacygevoelige informatie die niet van belang is voor het doel van de openbaarmaking moet onleesbaar worden gemaakt.