Paragraaf Wet Open Overheid

Wet Open Overheid

Terug naar navigatie - Wet Open Overheid

Omschrijving (toelichting)

Wet Open Overheid: Overheidsinformatie 

Inzicht in het handelen van onze gemeente is alleen mogelijk als onze informatiehuishouding op orde is. In dit opzicht is de invoering van de Wet Open Overheid (Woo) een belangrijke ontwikkeling. De transparantie van het overheidshandelen heeft met de inwerkingtreding van deze wet, op 1 mei 2022, een extra impuls gekregen. De Woo vervangt de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob), maar omvat meer informatiestromen en noemt elf categorieën waarin de overheid verplicht is documenten actief te publiceren. 

Het op orde brengen van de informatiehuishouding is een onderdeel van de wet. Hoofdonderdelen van de Woo zijn passieve openbaarmaking, actieve openbaarmaking en het op orde brengen van de informatiehuishouding. Passieve openbaarmaking betekent dat we op verzoek openbaar maken (denk aan de oude WOB-verzoeken). De actieve openbaarmaking verplicht ons om in fases elf informatiecategorieën openbaar te maken. Wij volgen deze landelijke fasering. Tegelijkertijd wordt intern verder gewerkt aan de ontwikkeling van de verschillende onderdelen van de Woo. Daarmee volgen we de wettelijke fasering voor het actief openbaar maken van de in artikel 3.3 Woo genoemde categorieën. Deze categorieën worden gefaseerd ingevoerd, waarbij de verplichtingen van de Woo uiteindelijk rond 2028 volledig in de organisatie geïmplementeerd gaan zijn. En in zijn volledige omvang van kracht wordt.

De ontwikkeling van de Woo is een groeipad, die meer inhoud dan een pure wetsimplementatie of een informatiekundige operatie. Het is een organisatie brede verandering, waarbij veel op de organisatie afkomt. Voor het publiceren is het gehouden dat alle documenten in hun gehele breedte zichtbaar zijn. Dit betekent ook dat de informatievoorziening op orde moet zijn op alle onderdelen. Openbaar maken van informatie gebeurt via de landelijke Woo-index, waar de gemeenten zich op aansluiten.

De Woo-index is de centrale plek waar informatie van alle bestuursorganen vindbaar en doorzoekbaar is. Dat is een van de doelstellingen van de Wet open overheid (Woo). In de Woo-index moeten documenten die vallen onder een of meer informatiecategorieën vindbaar en doorzoekbaar zijn. Om dat mogelijk te maken noteren overheidsorganisaties de url’s van internetlocaties waar zij documenten openbaar maken in de Woo-index.

Naast de actieve openbaarmaking blijft de passieve openbaarmaking via het Woo verzoek. Op de website van de gemeente is een duidelijke omschrijving opgenomen van de wijze waarop een Woo verzoek kan worden ingediend (mondeling, webformulier, e-mail). De informatie wordt daar waar mogelijk via e-mail verstrekt, er worden geen kosten in rekening gebracht.

De verhouding tussen de Woo verzoeken en de openbaarheid van de archieven is als volgt, informatie uit archieven, die zijn overgebracht naar het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zijn in principe openbaar en vallen niet onder de Woo. Informatie uit archieven, die nog niet zijn overgebracht vallen onder de Woo.