Programma 1 Ruimte

1. Ontwikkelingen binnen dit programma

Terug naar navigatie - 1. Ontwikkelingen binnen dit programma

Plan van aanpak energiearmoede
Door de stijgende energieprijzen hebben steeds meer huishoudens moeite om financieel rond te komen. Van het Rijk hebben we middelen ontvangen voor een aanpak van de energiearmoede. Ook in de gemeentelijke begroting is geld gereserveerd voor verduurzaming. In 2022 is het Plan van Aanpak om energiearmoede tegen te gaan verder uitgewerkt en in oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Er is voor dit plan van aanpak geschakeld op verschillende beleidsvelden om het bereik en het effect te vergroten. Daarbij is vooral ingezet op energiebesparing en is een koppeling gemaakt met bestaande regelingen.

Vitale centra
In 2020 is de centrumvisie Dinxperlo vastgesteld. Een visie om van het centrum een aantrekkelijk en levendig centrum te maken. De deelprojecten hebben in 2022 verder vorm gekregen en per deelproject zijn verschillende projectgroepen aan de slag gegaan met de uitdagingen en kansen uit de vastgestelde visie. Een aantal deelprojecten zijn afhankelijk van private partijen waardoor er op dit moment niet altijd concrete resultaten zichtbaar zijn. De resultaten van het plan De Wegwijzer en het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte, zijn op dit moment de meest concrete resultaten van het afgelopen jaar. Deze resultaten zijn positief ontvangen door de inwoners.

Verkeersveiligheid
In 2022 is nader onderzoek gedaan naar het afwaarderen van 50km-wegen naar 30km/u. Daarbij is vooral gekeken naar welke wegen afgewaardeerd kunnen worden en op welke manier dit moet gebeuren. Het resultaat is een beleidskader welke als uitgangspunt dient voor onderhoud aan 50km/u wegen of wanneer een dergelijke weg om andere redenen aangepakt moet worden. Dit onderzoek is eind 2022 opgeleverd en is in januari 2023 vastgesteld door de raad. Op korte termijn staan er een aantal wegen op de planning welke, op basis van dit beleidskader, omgevormd gaan worden naar 30km/u wegen.

Wonen
In het voorjaar van 2022 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Nationale Woon- en Bouwagenda gepresenteerd (NWBA). Deze agenda heeft verschillende deelprogramma’s die later dat jaar nader zijn uitwerkt. Het gaat hierbij onder andere om de programma’s ‘een thuis voor iedereen’ en het actieplan ‘dakloosheid – eerst een thuis’. Belangrijke opgave van de programma’s ligt in de realisatie van nieuwe woningen, waarvan een derde in de sociale huur. Verschillende aspecten van het nationale beleid zijn vertaald in de in 2022 opgestelde regionale woonagenda (besluitvorming februari 2023). Minister van volkshuisvesting De Jonge heeft met iedere regio in Nederland een woondeal gesloten waarin concrete afspraken zijn vastgelegd die voortvloeien uit de Nationale Woon- en Bouwagenda. 
Parallel hieraan is in 2022 gewerkt aan de uitvoering van de lokale woningbouwstrategie in de gemeente Aalten. Hierin is vastgesteld dat de gemeente een ambitie heeft om 1.050 woningen te realiseren in de periode tot en met 2030. Verschillende projecten zijn versneld opgepakt (onder andere Ludgerstraat, Groene kamer en Wegwijzer) en er is gewerkt aan het vergroten van de plancapaciteit. 

Bedrijventerreinen
In het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) 2019-2023 is behoefte aangetoond voor de ontwikkeling van circa tien hectare bedrijventerrein bij de kern Aalten. In 2022 is een verkenning gedaan naar mogelijke ontwikkellocaties voor nieuwe bedrijventerreinen. Een verdere uitwerking van de te ontwikkelen locaties is inmiddels opgestart. 

Klimaat
Droogte is een urgent probleem in de Achterhoek en binnen onze gemeente. Het is een direct effect van klimaatverandering. Om te komen tot een adequate en effectieve aanpak zijn fundamentele keuzes nodig en op termijn ongebruikelijk gebiedsoplossingen. Waterschap, gemeenten en provincie trekken samen op in de aanpak van droogte. Hiervoor is afgelopen jaar het bestuursakkoord Aanpak Droogte Achterhoek ondertekend.
Droogte, hittestress, wateroverlast en biodiversiteit zijn allemaal onderwerpen waar we steeds meer aandacht aan moeten schenken. Buiten de specifieke projecten zoals bijvoorbeeld het opstellen van het biodiversiteitsplan en het programmaplan ‘Aanpak Droogte’, zijn veel onderwerpen al meegenomen in de reguliere werkzaamheden. Zo worden bijvoorbeeld bij reconstructies voorzieningen getroffen om flinke buien op te kunnen vangen en vertraagd af te voeren. Daarbij doen we ook een beroep op de inwoners door te vragen of men de regenpijp wil afkoppelen. De afgelopen tijd zijn ook diverse groenstroken omgevormd tot bloeiende velden en reserveren we zoveel mogelijk ruimte voor groen bij herinrichtingen. 
Het zijn wellicht kleine stappen richting een volledig klimaatbestendig systeem, maar ook hier geldt: alle kleine beetjes helpen. De maatregelen welke nodig zijn om de openbare ruimte op het veranderende klimaat in te richten, hebben wel gevolgen voor het gebruik van de beschikbare ruimte. Het zo optimaal mogelijk inrichten van de buitenruimte is dan ook één van de grootste uitdagingen waar met het opstellen van de Omgevingsvisie extra aandacht voor is.
In 2021 is de pilot Basiskwaliteit landschap en biodiversiteit Natuur & Landschap Oost Achterhoek uitgevoerd. Het vervolg op deze pilot, om het overige deel van Aalten in beeld te brengen, zit in een afrondende fase. 

2. Welke concrete doelstellingen zijn er?

Terug naar navigatie - 2. Welke concrete doelstellingen zijn er?

P1.01 Omgevingswet *10

Terug naar navigatie - P1.01 Omgevingswet *10

De deelprojecten welke noodzakelijk zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 juli 2022, zijn gereed en operationeel.

Kwaliteit (toelichting)

De datum voor de invoering is nu vastgesteld op 1 januari 2024. Het koninklijk besluit hiervoor is op 26 januari 2023 naar de tweede en eerste kamer gestuurd. In 2022 zijn de verschillende deelprojecten bezig geweest om ervoor te zorgen op tijd klaar te zijn. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) was eind 2022 zover dat we begin 2023 over zijn gegaan naar RX-mission en we aansluiten op het DSO waardoor er én koppeling is én er aanvragen kunnen worden ingediend. De Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) is eind 2022 opgepakt en wordt medio 2023 afgerond en voor besluitvorming aangeboden. Daarnaast is in december 2022 de startnotie omgevingsvisie vastgesteld.

Acties

P1.02 Duurzaamheid *9

Terug naar navigatie - P1.02 Duurzaamheid *9

In 2022 is de laadvisie omgevormd naar concreet plaatsingsbeleid voor oplaadinfrastructuur.

Kwaliteit (toelichting)

De laadvisie en het plaatsingsbeleid is operationeel en vanuit deze documenten worden de laadpalen inmiddels proactief geplaatst. 

Acties

P1.03 Duurzaamheid *9

Terug naar navigatie - P1.03 Duurzaamheid *9

In 2022 worden de projecten verder geconcretiseerd en doorgezet om de doelstellingen uit het plan van aanpak Duurzaamheid te halen.

Kwaliteit (toelichting)

Het Plan van Aanpak Duurzaamheid heeft in 2022 een jaarlijkse update gekregen. De verschillende deelprojecten/acties die in dit plan beschreven staan, zijn op dit moment in voorbereiding of in uitvoering. Lopende projecten zijn de RES, Warmtetransitie, Zon op dak, Klimaatstrategie, Beleidsnota Aalten Circulair en de Global Goals. Aan deze projecten wordt in 2023 verder vervolg gegeven en tussentijds geactualiseerd.

Acties

P1.04 Klimaat

Terug naar navigatie - P1.04 Klimaat

We vergroten de bewustwording rondom klimaatverandering door aan te sluiten bij acties welke gericht zijn gedragsverandering.

Kwaliteit (toelichting)

In het jaar 2022 zijn we in werksessies waarbij alle vakdisciplines zijn aangeschoven bezig geweest met het opstellen van de klimaat(adaptatie)strategie. Deze is in het eerste kwartaal van 2023 vastgesteld door de gemeenteraad.

Acties

P1.05 Klimaat

Terug naar navigatie - P1.05 Klimaat

De realisatie van een toekomstvisie voor de verdere uitvoering van maatregelen uit de pilot Basiskwaliteit Natuur & Landschap Oost Achterhoek.

Kwaliteit (toelichting)

De pilot Basiskwaliteit Natuur en Landschap heeft een vervolg gekregen voor het gehele grondgebied van de gemeente Aalten. Rapport is in concept gereed en wordt in de eerste helft 2023 vastgesteld worden. 

Acties

P1.06 Klimaat

Terug naar navigatie - P1.06 Klimaat

Het realiseren van een biodiversiteitsplan voor binnen en buiten de kom. Dit plan is één van de bouwstenen voor de Omgevingsvisie.

Kwaliteit (toelichting)

In 2022 is gewerkt aan de startnotitie voor het biodiversiteitsplan. Deze is in het najaar door de raad vastgesteld. In 2023 wordt het biodiversiteitsplan aan de raad voorgelegd ter behandeling.

Acties

P1.07 Vitale centra *11

Terug naar navigatie - P1.07 Vitale centra *11

We versterken het lokale ondernemerschap en werken aan een toekomstbestendig ondernemersklimaat.

Kwaliteit (toelichting)

Door de inzet van verschillende activiteiten zoals het faciliteren van een leergang voor centrum-ondernemers, is bijgedragen aan de versterking van lokaal ondernemerschap/toekomstbestendig ondernemersklimaat. . 

Acties

P1.08 Vitale centra *11

Terug naar navigatie - P1.08 Vitale centra *11

In 2022 is er een bouwteam gevormd voor de herinrichting en vergroening van het centrumgebied in Dinxperlo.

Kwaliteit (toelichting)

Het bouwteam is in 2022 gestart met de ontwerpfase voor de herinrichting en vergroening van het centrumgebied, Allee en Heelweg.

Acties

P1.09 Vitale centra *11

Terug naar navigatie - P1.09 Vitale centra *11

We versterken onderlinge contacten tussen centrumondernemers in het centrum van Dinxperlo en werken samen aan de realisatie van de centrumvisie. In Aalten is eveneens een centrummanager actief die de contacten met de ondernemers in het centrum onderhoudt en begeleidt.

Kwaliteit (toelichting)

De dorpsmanager heeft contacten met centrumondernemers en pandeigenaren onderhouden en onderlinge samenwerking tussen hen bevorderd. Hiermee is een wezenlijke bijdrage geleverd aan het bevorderen van ondernemerskracht en een toekomstbestendig centrum van Dinxperlo.

Acties

P1.10 Verkeersveiligheid

Terug naar navigatie - P1.10 Verkeersveiligheid

We realiseren op regionaal niveau een planopzet welke de basis vormt voor een lokaal risico-gestuurde aanpak verkeersveiligheid.

Kwaliteit (toelichting)

Er is een regionale risicokaart opgesteld waar op basis van actuele data een beeld geeft van risico`s op het gebied van verkeersveiligheid.

Acties

P1.11 Wonen

Terug naar navigatie - P1.11 Wonen

Het concreet in beeld brengen van de woningbouwopgave voor middel en lange termijn.

Kwaliteit (toelichting)

Is uitgevoerd middels de woningbouwstrategie. Daarnaast is in 2022 de nieuwe Regionale Woonagenda opgesteld en is een concept woondeal gesloten met provincie en rijk.

Acties

P1.12 Wonen *9, 20, 21

Terug naar navigatie - P1.12 Wonen *9, 20, 21

We hebben als doelstelling om de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad te verbeteren.

Kwaliteit (toelichting)

Het project Heerlijk Thuis in Huis loopt vanaf september 2022. Door het beperkte aantal beschikbare vrijwillige wooncoaches hebben we een voorzichtige start gemaakt. Inmiddels zijn er eind 2022 een aantal wooncoaches bijgekomen en kunnen we in de aantallen aan te schrijven bewoners een flinke slag gaan maken. De ambitie is om in 2023 in ieder geval 2500 uitnodigingen voor een woongelukgesprek te versturen.

Acties

P1.13 Wonen *21

Terug naar navigatie - P1.13 Wonen *21

We geven invulling aan de behoefte onder ouderen om meer samen te doen of meer contacten met elkaar te onderhouden.

Kwaliteit (toelichting)

Project ligt op schema. Naar verwachting kunnen de bewoners van het hofje ongeveer in maart 2024 hun woning betrekken waar de uiteindelijke situatie erop gericht is om meer samen te doen en contacten met elkaar te onderhouden.

Acties

P1.14 Recreatie en Toerisme

Terug naar navigatie - P1.14 Recreatie en Toerisme

In 2021 zijn er verkenningen uitgevoerd naar een MTB routenetwerk binnen onze gemeente. In het voorjaar van 2022 moet dit verder geconcretiseerd zijn en moet er een route bekend zijn.

Kwaliteit (toelichting)

De eerste MTB-route (Aalten-West) is gereed en in gebruik genomen. Hiermee is sportief/toeristisch route-aanbod in onze gemeente vergroot.

Acties

P1.15 Recreatie en Toerisme

Terug naar navigatie - P1.15 Recreatie en Toerisme

Om de grensbeleving in Dinxperlo te versterken, maken we de grens beter zichtbaar in en rondom het centrum van Dinxperlo.

Kwaliteit (toelichting)

De grensbeleving was één van de belangrijkste uitgangspunten in het ontwerpproces voor de Heelweg. Dit heeft dan ook een prominente rol in het ontwerp gekregen. 

Acties

3. Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - 3. Wat heeft het gekost?

De analyse van de onderlinge verschillen is opgenomen in het tweede deel van dit boekwerk in de toelichting op de programmarekening.

bedragen x € 1.000
Primitieve raming Raming na wijziging Werkelijk 2022 Werkelijk 2021
Baten -5.846 -7.784 -7.087 -9.273
Lasten 12.689 15.241 14.117 17.375
Totaal saldo van baten en lasten 6.843 7.457 7.030 8.102
Toevoeging en of onttrekking aan reserves 10 826 1.120 -1.006
Resultaat 6.853 8.283 8.150 7.096